Honnan tudom, hogy migrénem van?Nem minden fejfájás migrén, ám a migrén sem csak fejfájással járhat.

Az önálló fejfájásbetegségek egyik leggyakoribb formája a migrén, mely típusos esetben jellegzetes tünetekkel jár. Ezek megkülönböztetik a többi fejfájásbetegségtől. 

A migrénes betegek 70-80%-a nő, ellentétben a cluster típusú fejfájással, mely inkább férfiakat érint.


Migrént megelőző, ún. prodromális szak

A fájdalom megjelenését típusos esetben megelőzi egy ún. prodromális szak, mely során hangulatváltozás tapasztalható: indokolatlan jókedv vagy ellenkezőleg- levertség jelentkezik. Gyakran szokatlan látási jelenségek színezik a tüneteket- fénylő szikrák, karikák, különleges alakzatok látása, a látótér egy részének ezáltal történő kiesése ijesztő, de ártalmatlan jelenségek. Ritkábban az arcon zsibbadás, esetleg bénulás alakul ki, de előfordulhat nehezített beszéd (ún. motoros afázia) vagy a test érzékelésének zavara is.


A megelőző állapotot követő migrénes roham

Ezt követően lép fel a rohamszerű fejfájás, mely általában féloldali, jellegét tekintve lüktető, görcsös fájdalom. A fájdalom kínzó, a beteg szeretne mielőbb enyhülést találni, annál is inkább, mert a hányinger, hányás, illetve különböző ingerekre kialakuló érzékenység miatt közérzete igen rossz. A fájdalom kezelés nélkül akár 3 napig is eltarthat, bár az esetek nagy részében néhány óra alatt megszűnik. A fejfájás csillapodását követően az általános erőnlét romlása, esetleg szédülés, koncentrációs zavarok léphetnek fel. Mivel a rohamok rendszeresen jelentkeznek, a fájdalom megelőzése és csillapítás igen erős igény a betegek részéről, ám a fejfájásos roham alatt a társuló hányinger miatt sokszor nehéz szájon át szedhető fájdalomcsillapítót bevenni.


Heti, havi rendszerességgel megjelenő rohamok és az alkalmazható fájdalomcsillapító módszerek

A hetente-havonta fellépő fejfájásos rohamok a roham során alkalmazott fájdalomcsillapítás mellett a rohamok megelőzését is igénylik. A migrénes roham megelőzésére szolgáló gyógyszerek eltérnek a hagyományos fájdalomcsillapítóktól. Indokolt a megelőző kezelés, ha a rohamok száma több mint havi 4 vagy a fejfájás csillapítása a roham során nem sikerül. A rohamok között alkalmazott gyógyszerek igen széles palettán mozognak, és más betegségek kezelésében is használatosak: vannak köztük a szívritmus szabályozására, depresszióra vagy epilepsziára használt készítmények. A fejfájás kezelésére a hagyományos fájdalomcsillapítókon kívül specifikus rohamgyógyszerek használatosak, melyeket kifejezetten a migrén kezelésére fejlesztettek ki. Ezen gyógyszerek csak orvosi javaslatra kaphatók, közéjük tartoznak az ún. triptánok.

A migrén kezelésére is használt gyógyszerekről a Hogyan kezeljem a fejfájásomat? című cikkünkből tájékozódhat.


 
Címkék: migrén, fájdalomcsillapítás, fejfájás betegség


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.