AMIT A FÁJDALOMRÓL TUDNI KELL

A fájdalom a betegségre utaló egyik leggyakoribb jel, vagyis tünet, mely valamely szervünket károsító folyamat jelzése. Számos heveny kórfolyamat típusos, jellegzetes fájdalommal jár, mely segít az orvosnak a diagnózis megállapításában. Különösen hasi és mellkasi fájdalommal azonnal forduljunk orvoshoz!

A fájdalom, bár szervezetünk értékes figyelmeztető jele valamilyen ártalmas hatás jelenlétének, a legtöbbször ijesztő, félelmet keltő állapot. Ugyanakkor a szervezetben zajló károsító folyamatok esetében sokszor csak ez a jel hívja fel a figyelmet az ártalomra. Az általános állapotot, közérzetet rontó hatása miatt általában törekszünk a fájdalom csillapítására, megszüntetésére.
A fájdalom általában valamely szövet károsodása következtében alakul ki. A fájdalom keletkezését és érzékelését bonyolult idegrendszeri folyamatok szabályozzák. Bár minden fájdalom kínzó, kellemetlen, nem minden fájdalom egyforma, így nem minden fájdalomcsillapító hatásos a különböző típusú fájdalmakra.
A leggyakrabban tapasztalt fájdalom a szervezetben található különböző szövetek sérülése vagy gyulladása miatt alakul ki. Ennél ritkább, de legalább olyan kínzó fájdalom az idegek károsodásából eredő fájdalom. Ez utóbbira a hagyományos fájdalomcsillapítók csak korlátozottan hatnak.
A fennállás időtartama alapján a fájdalom lehet akut, rövid ideig tartó és elhúzódó, krónikus. Az akut fájdalom általában körülírt területet érint, erőssége arányos a kiváltó inger intenzitásával. A krónikus fájdalom, mely legalább 6 hónapig tart, lehet folyamatos, mint például a daganatokhoz társuló fájdalom, vagy visszatérő, mint például a migrénes fájdalom.

A fájdalom csillapítása

A fájdalom korlátozza mindennapi életünket, rontja az életminőséget, így megszüntetése, csökkentése fontos feladat.
A fájdalom csillapítása önmagában nem képes a kiváltó ok megszűntetésére, de gyakran megszakítja a fájdalom kiváltotta ördögi kört, és lényegesen javítja a közérzetet. A fájdalom csillapításában alapvető szerepe van a szájon át szedhető fájdalomcsillapítóknak, melyek közül több is vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk egyaránt hozzájárul a kezelés eredményéhez. Ezen kívül fizikális módszerek is segíthetnek a fájdalom enyhítésében, mint például a nyugalom biztosítása, helyileg meleg vagy hideg alkalmazása, illetve külsőleg alkalmazható krémek, kenőcsök használata.
Az orvosi gyakorlatban helyileg injekciós készítmények alkalmazására is sor kerülhet.


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.