AMIT A LÁZRÓL TUDNI KELL

A normális testhőmérséklet jelentős eltéréseket mutathat az egyes emberek között, és ugyanazon egyénnél is a napszakoknak és a fizikai aktivitásnak megfelelően.

lazmero A test hőmérséklete normál körülmények között nyugalmi állapotban 37 °C körül van. A testhőmérséklet mérése a szervezet több pontján is lehetséges, ez meghatározza, hogy milyen értékeket tekintünk kórosnak. A mindennapi életben a hónaljban mérve a 38 °C feletti testhőmérsékletet tekintjük láznak. A láz magassága önmagában nem alkalmas a szervezetben zajló folyamat súlyosságának megítélésére.
Végbélben mért értékek 0,5 °C-kal magasabbak a hónaljban mért értékeknél (különösen kisgyermekeknél gyakori mérési módszer):
36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet
37,5-38,5 °C hőemelkedés
38,5-39,5 °C mérsékelt láz
39,5-41 °C magas láz
41 °C felett igen magas láz


A láz jelentősége

Különböző, a szervezeten belülről és kívülről érkező behatásokra (vírusos megbetegedések, baktérium okozta fertőzések) a szervezetünk a testhőmérséklet emelésével válaszol, ami normális élettani folyamat. A testhő emelkedése a behatással, például fertőzéssel, való megküzdés élettani folyamatának része, összetett szabályozási folyamat irányítása alatt álló válaszreakció. A lázat ezért nem kórosnak értékeljük, a szervezet betegséggel szembeni védekezésének részeként hasznos is lehet. Fontos tudni, hogy a láz nem oka a betegségeknek, csupán különböző kórállapotok kísérő tünete. Ez egyben azt is jelenti, hogy a láz csökkentésével a betegség okát megszűntetni nem tudjuk.
Szerencsére a lázas állapotok túlnyomó többsége otthoni kezeléssel gyorsan és probléma nélkül, szövődménymentesen megoldódik. Amennyiben nem áll be javulás, vagy esetleg állapotromlás következik be, feltétlenül forduljon orvoshoz!

A lázmérés módjai

A láz mérésére különböző módszerek alkalmazhatók. Kisgyermekeknél, különösen 1 éves kor alatt a végbélben történő lázmérés részesítendő előnyben. 1 és 3 éves kor között a gyermek állapotától és együttműködési készségétől függően mind a végbélben, mind a hónaljban történő lázmérés ajánlható. 3 évesnél idősebb gyermekek és felnőttek esetében elsősorban a hónalji lázmérés javasolt.

A lázmérők típusai

  • A hagyományos lázmérők a hőmérséklettel arányosan táguló folyadékok mozgásán alapulnak, hasonlóan a hagyományos hőmérőkhöz. (Hazánkban a régebben elterjedt higanyos lázmérők alkalmazása nem ajánlott, forgalmazásuk 2009 áprilisától tilos, a bennük található higany egészségre káros hatásai miatt.)
  • A digitális lázmérők mind hónaljban, mind végbélben egyaránt megbízhatóan alkalmazhatóak.
  • Az infravörös tympanicus hőmérő (ún. fülhőmérő) leginkább egészségügyi intézményekben használatos fél éves kor felett. A pontos lázméréshez a megfelelő technika elsajátítása szükséges. Vigyázni kell, hogy a hallójárat vagy a középfül gyulladása esetén használata fájdalmat okozhat, és a tényleges testhőmérsékletnél magasabb hőmérsékletet mér.
  • A homlokhőmérő a legkevésbé javasolható, mivel nem pontos, a bőr hőmérsékletét méri, nem a testhőmérsékletet.

A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.