A fejfájás 6 típusa1. Szekunder fejfájás

A fejfájásbetegségek leggyakoribb típusainak és néhány szekunder fejfájásnak a megjelenése- a fej mely részén jelentkeznek, illetve milyen kísérő jelenségek tapasztalhatók a fájdalommal egy időben- igen jellemző lehet a betegségre. Nézzük, milyen támpontokra támaszkodhatunk a fejfájások azonosításában!


2. Féloldali fejfájások: migrén és cluster fejfájás

A legjellemzőbb féloldali fejfájás a migrén: ebben az esetben nagyobb területen a koponya egyik oldalán lép fel a fájdalom, melyet hányinger, hányás, esetenként fény- és hangérzékenység kísér.

A másik fejfájásbetegség, melyre a féloldali fájdalom jelenléte jellemző a cluster fejfájás: ez általában a szem környékén jelentkezik. A szem környékének duzzanata, kipirulása vagy izzadás kíséri. A fájdalom megjelenésére jellemző, hogy csomagokban, néhány naponta ismétlődve jelentkezik.

Szemtájéki fájdalom a szem töréshibáinál is jelentkezhet a szem túlerőltetésének következtében, de a cluster fejfájásra jellemző kísérő tünetek ilyenkor hiányoznak, és a jól elkülöníthető rohamokban történő jelentkezés sem jellemző.


3. Kétoldali fejfájások: tenziós fejfájás, szem és homlok mögötti, orcáknál fellépő fájdalom

A leggyakoribb fejfájásbetegség a tenziós fejfájás: jellemzően szalag-szerűen a fejen körbe futva lép fel, esetleg halántéktájon a legintenzívebb. Gyakran izgalom, stressz vagy túlterheltség váltja ki. Intenzitását illetően enyhe vagy közepes erősségű.

A szem és a homlok mögött, vagy az orcáknál fellépő fájdalom az arcüregek gyulladásakor a leggyakoribb. A fájdalmas terület nyomásérzékeny vagy lehajláskor, orrfúváskor a fokozódó nyomás miatt a fájdalom erősödik, majd a váladék távozásával enyhül.


4. Fejtetőn jelentkező, allergiához köthető fejfájás

Allergiához is társulhat fejfájás. Ilyenkor a fájdalom típusosan a fejtetőn lép fel, és jellemző kísérő tünetek, orrfolyás, tüsszögés, könnyezés társulnak hozzá.


5. Magas vérnyomáshoz köthető, tarkótáji fejfájás

Szisztémás, az egész szervezetet érintő betegségek esetén ritkábban találkozunk fejfájással, ám a magasvérnyomás-betegséget kísérheti fejfájás. Ez a fájdalom általában tarkótájon jelentkezik.


6. Sokszínű, nehezen behatárolható fájdalom

A koponyaüregben kialakuló kóros folyamatok sok esetben fejfájással járnak. Az eltérés helyének megfelelően mind elhelyezkedésében, mind a fájdalom jellegében igen sokszínű a fájdalom. Ilyen esetben a kórfolyamat tisztázása érdekében azonnal forduljunk szakorvoshoz!

 
Címkék: fejfájás típusai, migrén, tenziós fejfájás, cluster fejfájás, allergia, magas vérnyomás, fejfájás betegség


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.