„FÁJ A FEJEM, NEM TUDOM, HOGY mit AKAROK..."Milyen kórképek állhatnak a fejfájás mögött?

A fejfájás az egyik leggyakoribb kínzó tünet, mely korlátozza mindennapjainkat. Akár önálló betegségként (primer fejfájás vagy fejfájásbetegség), akár más betegség kísérőtüneteként (szekunder vagy tüneti fejfájás) jelentkezik, érdemes figyelmet fordítani rá. Lehet, hogy banális kísérő jelensége rohanó életünknek, de lehet életveszélyes állapot jelzője is. Szerencsére a fejfájások hátterében általában nem találunk még részletes kivizsgálással sem szervi eltérést. Ám ilyen esetben is érdemes segítséget kérni, mivel a közhiedelemmel ellentétben a fejfájás általában kezelhető. Nézzük milyen kórképek állhatnak fejfájásunk hátterében!


Idegrendszeri elváltozások és fejfájás

A tüneti fejfájások oka lehet a központi idegrendszer, azon belül is az agy betegsége, elváltozása. Számos súlyos kórkép, akár életveszélyes betegség kísérő tünete a fájdalom. Ilyenek lehetnek az agyvérzések, fertőzések, daganatos betegségek vagy az erek betegségei. Mivel a koponyában kevés a hely, minden helyet igénylő folyamat súlyos következményekkel járhat.


Szemészeti betegségek okozta fejfájás

Egyéb betegségek is járhatnak kísérő tünetként fejfájással: ilyenek a szemészeti betegségek (pl. töréshiba, zöldhályog), fogászati eltérések vagy fül-orrgégészeti betegségek (pl. az orr melléküregeinek gyulladása). Ritkábban belgyógyászati betegségeket is kísérhet fejfájás, ilyenek lehetnek a magasvérnyomást-betegséget, cukorbetegséget vagy vesebetegségeket kísérő fejfájás.


A különböző eredetű fejfájások esetén különböző jellegű a fájdalom típusa és lefolyása is. Erről részletesebben A fejfájás 6 típusa és a Milyen fejfájástól szenvedek? című cikkünkben olvashat.


Életviteli tényezők és fejfájás

Számos életviteli tényező is szerepelhet a fejfájások okaként: a stresszes életmód, a túlzott koffeinbevitel (kávé- vagy teafogyasztás), a kialvatlanság vagy a folyadékhiány kiválthat fejfájást. Ezek sokszor mint provokáló tényezők állnak a fejfájásbetegségek hátterében. Nőknél előfordul, hogy a menstruációs ciklus bizonyos szakaszában jelentkezik a fejfájásuk.


A 3 leggyakoribb fejfájásbetegség

A fejfájásbetegségek 3 leggyakoribb formája a migrén, a tenziós típusú fejfájás és a cluster fejfájás. Nagyon gyakori kórképekkel állunk szemben, hiszen csak a migrén kb. 1,2 millió embert sújt Magyarországon. Bár a tenziós típusú fejfájás még ennél is gyakoribb, itt kevésbé pontos adatok állnak rendelkezésre, hiszen egyrészt ritkábban fordulnak vele orvoshoz, másrészt nem ritka, hogy migrénnel együtt jelentkezik.

Bár a primer fejfájások nem életveszélyes betegségek, érdemes figyelmet fordítani a megelőzésükre és a kezelésükre. A megelőzésükben elsősorban a kiváltó tényezők kerülése és mérséklése, míg kezelésükben a gyógyszeres vagy alternatív terápiák jönnek szóba.

 
Címkék: fejfájás típusai, migrén, tenziós fejfájás, cluster fejfájás, menstruációs fájdalom


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.