Hogyan és milyen módszerrel csökkenthető a fejfájás?
Életmódbeli változások, amelyek csökkenthetik a fejfájást

A fejfájás csökkentésére, csakúgy, mint más fájdalmak enyhítésére a gyógyszereken kívül számtalan módszer létezik. A megelőzésben az életmód helyes megválasztása sokat segíthet:

  • kellő mennyiségű folyadék bevitele,
  • megfelelő testmozgás, melyet nem szabad túlzásba vinni,
  • rendszeres napi ritmus kialakítása,
  • helyes táplálkozás- minőségét és mennyiségét illetően is kiegyensúlyozott (nátriumot és Omega zsírsavakat is tartalmaz),
  • relaxációs technikák elsajátítása,
  • masszázs,
  • meditáció.

Sok esetben jó hatású egy forró fürdő vétele vagy a fájdalmas terület melegítése, esetleg jeges borogatása.


Vény nélkül kapható készítmények és hatóanyagaik, amelyekkel csökkenthető a fejfájás

Általában a fejfájások esetén a vény nélkül kapható készítmények jelentik az elsőként választandó megoldást a gyógyszerek palettájáról. Leggyakrabban acetilszalicilsav, diklofenak, ibuprofen, metamizol-nátrium vagy paracetamol tartalmú készítményeket választanak. Érdemes odafigyelni arra, hogy több vény nélkül kapható szernek ugyanaz a hatóanyaga, illetve, hogy ezen hatóanyagok egy részét lázcsillapításra is használjuk. A leggyakoribb tenziós fejfájással ritkán fordulnak orvoshoz a betegek, mivel az enyhe vagy közepes erősségű fájdalom még jól uralható életmód-változtatással vagy vény nélküli gyógyszerekkel. A fő veszély a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók esetében a tartós gyógyszerszedés miatti túlzott gyógyszerhasználat.  Ez nemhogy nem csökkenti a fejfájást, de még provokálhatja is a fájdalom visszatértét.

A leggyakrabban fellépő fejfájás típusoknál az acetilszalicilsav, a diklofenak, az ibuprofen, a metamizol-nátrium vagy a paracetamol hatékonyan csökkentheti a fejfájások jelentős részét.


Migrénes fejfájás kezelése vényköteles gyógyszerekkel

A migrén esetében a roham kezelése sokszor csak az erre a fejfájásra kifejlesztett vény köteles készítményekkel eredményes. Ezen kívül a rohamok megelőzése is fontos: erre különböző hatástani csoportba tartozó szerek használhatók, és abban az esetben, ha a fejfájásos rohamok hetente jelentkeznek, vagy a rohamok alatt nem kielégítő a fájdalom csillapítása érdemes a roham-megelőző kezelés.


FONTOS! Abban az esetben, ha a fejfájás okaként valamilyen koponyán belüli kórfolyamat is felmerül, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mivel életveszélyes állapot állhat a háttérben!

 
Címkék: fájdalomcsillapítás, vény nélkül kapható készítmények, fájdalomcsillapító készítmények hatóanyagai


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.