Hogyan kezeljem a fejfájásomat
A fejfájás kezelésére használt gyógyszerek specifikusan a fejfájás kezelésre lettek kifejlesztve, de más típusú fájdalmak esetében is használhatók. Ezek között vannak általános hatású fájdalomcsillapítók, melyek más helyen jelentkező fájdalmak (pl. fogfájás, izom- és ízületi fájdalmak) csillapítására is hatékonyak. Vannak olyan készítmények is, melyek a migrén kezelésben javasoltak, és más betegségekre is használatosak: ilyenek például a béta blokkolók, melyek szívritmuszavarokra javallottak, vagy epilepsziában és depresszióban használt szerek is.


Hogyan fejtik ki hatásukat az általános fájdalomcsillapítók?

Az általános fájdalomcsillapítók alapvető biokémiai folyamatokba való beavatkozással érik el, hogy a fájdalom kialakulásának közös útján hatnak, így különböző eredetű fájdalmak csillapításában egyaránt hatékonyak. A fejfájás csillapítására a leggyakrabban acetilszalicilsavat, diclofenacot, ibuprofent, metamizol-natriumot és paracetamolt tartalmazó készítményeket használnak. Ezek többsége vény nélkül a patikában kapható szer. Érdemes tudni ezekről a készítményekről, hogy fájdalomcsillapító hatásukon túl gyulladások csökkentésre és lázcsillapításra is használjuk néhányukat. Némelyik a forró italporokban más hatóanyagokkal kombinálva is kapható.


Miért ellenőrizzük az egyes fájdalomcsillapítókészítmények hatóanyagait?

FONTOS! A különböző gyári név alatt, de azonos hatóanyagokat tartalmazó készítmények együttes alkalmazása túladagoláshoz vezethet, így mindig ellenőrizzük, hogy különböző panaszainkra ne szedjünk azonos hatóanyagú készítményeket! Ezek az általános fejfájáscsillapítók a tenziós fejfájások csillapításában alapvető jelentőségűek.


Migrénes rohamok specifikus hatóanyagai

A migrén kezelésben a fejfájásos rohamok csillapításában a triptánok közé tartozó készítmények a specifikus fájdalomcsillapítás lehetőségét adják. Ezek a szerek csak szakorvosok javaslatára, vényre kaphatók. A fejfájások közötti időszakokban a rohamok megelőzését célzó kezelés 6 héttől 3–6 hónapig tart. Ha fejfájásos rohamok gyakran jelentkeznek vagy nem uralhatók hagyományos fájdalomcsillapítókkal, mindenképpen kérjük ki szakorvos tanácsát. A rohammegelőző kezelések csökkentik a fejfájásos rohamok számát, időtartamát és intenzitását.


Fejfájás csillapítása gyógyszerek nélkül

A fejfájás csillapításában szóba jönnek nem gyógyszeres lehetőségek is. Egyrészről lehetőség van a tenziós fejfájás egyik gyakori okának, a stressznek a csökkentésére: relaxációs módszerek, jóga, masszázs egyaránt szóba jönnek. A fájdalom csillapítására akupunktúrát vagy akupresszúrát is jó hatással javasolnak. Az életmód megváltoztatás is jó hatású lehet a fejfájások számának és a fájdalom intenzitásának csökkentésében.


 
Címkék: fejfájás típusai, fájdalomcsillapítás, vény nélkül kapható készítmények, fájdalomcsillapító készítmények hatóanyagai


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.