Időjárási frontok és fejfájás
Vajon igaz-e, hogy az időjárási frontok állnak bizonyos tünetek hátterében? Mit tudunk tenni ilyenkor? Mit jelent az időjárási front?

Időjárási frontok akkor keletkeznek, amikor a hideg és meleg levegő találkozásánál hőmérséklet, légnyomás, szélerősség és légnedvesség változások jönnek létre. Bár egyértelműen nem tudjuk, pontosan hogyan hatnak a frontok az emberi szervezetre, sokan vannak, akik érzékenyebbek az időjárás változásaira.


Időjárási front okozta tünetek, frontérzékenység

A frontokhoz való alkalmazkodás képessége az életkortól, a nemtől, az alkattól, valamint az általános egészségi állapottól is függ. A nők általában gyakrabban és jobban szenvednek az erőteljes időjárás-változással együtt járó tünetektől, mint a férfiak.

Általánosságban feltételezhető, hogy a tünetek, frontérzékenység úgy alakulnak ki, hogy a front hatására létrejött változásokat a szervezet megpróbálja ellensúlyozni.


Miért okozhat fejfájást a hideg és melegfront?

A hideg és a meleg frontok ellentétesen hatnak az emberre: a melegfrontok a szimpatikus, míg a hidegfrontok paraszimpatikus irányba billentik ki a szervezetet. A meleg front idején megnő a párataralom és csökken a légnyomás, míg a hideg front ellentétes hatásokkal jelentkezik. A megjelenő tünetek hátterében ezek a hatások állnak: melegfront esetén a vérnyomás csökkenése, a pulzusszám emelkedése, álmatlanság, nyugtalanság, depressziós tünetek fordulnak elő, míg hidegfrontoknál a reumás panaszok, a migrénes fejfájások szaporodása, gyomor-bélrendszeri panaszok, asztmás tünetek, fokozott trombózishajlam és mellkasi panaszok jelentkeznek. Bizonyos általános tünetek mindkét front esetén felléphetnek, ilyenek a fejfájás, levertség, ingerlékenység, alvászavarok. 


Mit tehetünk a frontok ellen? Mikor vegyünk be fájdalomcsillapítót?

De mit tehetünk ilyenkor a tünetnek mérséklésére? Mivel a tünetek a vegetatív idegrendszer reakciója miatt alakulnak ki, érdemes előre gondolkodni, és megelőzni vagy legalábbis mérsékelni a kialakuló tüneteket.  Szervezetünk alapvetően alkalmazkodásra termett, ám a természettől való eltávolodás- légkondicionált helyiségekben való huzamosabb tartózkodás, a fizikai aktivitás alacsony volta, kevés szabadban töltött idő- lustává teszi a szervezetet, nem beszélve az immunrendszer védekezőképességének gyengüléséről. A civilizációs ártalmak visszafordítása- rendszeres aktivitás, mozgás a szabadban- számos egyéb pozitív hatása mellett az időjárási frontok hatására kialakuló tünetek megelőzésében is eredményes lehet. A már kialakult fájdalmak csökkentésére a hagyományosan hatékony fájdalomcsillapítók használhatók.

 
Címkék: frontérzékenység, vény nélkül kapható készítmények


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.