Magas vérnyomás – amikor a csendes gyilkos jelez
A magasvérnyomás-betegség és a fejfájás kapcsolata már régen közismert. De a kapcsolat nem egyirányú – bonyolult összefüggések segítik a fejfájással való küzdelmünket.

A magasvérnyomás-betegség sokszor alattomosan, figyelemfelhívó tünetek nélkül alakul ki. Előfordul azonban, hogy a gyakran jelentkező, főleg a fej hátsó részén fellépő fájdalom hívja fel rá a figyelmet. De vajon csak ennyi az összefüggés a két kórállapot között?

Már régóta kutatják a két betegség kapcsolatát, és több érdekes összefüggést is feltártak. A közhiedelemmel ellentétben ellentmondásos a kapcsolat a magasvérnyomás és a fejfájás között, a számtalan elvégzett vizsgálat nem tárt fel egyértelmű bizonyítékokat. Több leírás is beszámol arról, hogy a reggeli órákban jelentkező fejfájás magas vérnyomásra utal. Gyakran a vérnyomás hirtelen emelkedésekor lép fel- mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás emelkedésekor jelentkezhet, és a vérnyomás rendeződését követően is fennmarad. Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy az enyhe vagy közepes mértékű magasvárnyomás nem oka a fejfájásnak. Számos egyéb betegség, mely szintén a szervezet homeosztázisának (önszabályozó működésének) zavarával jár, fejfájáshoz vezethet, ilyen például a magas vérnyomáshoz társuló agyi károsodás vagy a terhességi eclampsia (terhességi magas vérnyomás). Ezeknél a betegeknél hasonló jellegű fejfájás lép fel, mint magasvérnyomás esetén.


Milyen fájdalom jellemzi az emelkedő vérnyomás mellett kialakuló fejfájást?

A fejfájás általában kétoldali, szimmetrikus, a fej hátsó felén gyakoribb. Jellegét tekintve lüktető, ami kevésbé jellemző más eredetű fejfájások esetében.


Migrén és a magas vérnyomás kapcsolata

Sok adat támasztja alá, hogy a migrénes betegeknél nagyobb a magasvérnyomás valószínűsége, de fordítva nem igaz az összefüggés: magasvérnyomás esetén nem nagyobb a migrén valószínűsége. A migrén és a magasvérnyomás együttes fennállása esetén gyakrabban lesz a migrén krónikus. Valószínűleg a betegségek okainak közös elemei felelősek az összefüggésért: az erek belső rétegének diszfunkciója, az autonóm szabályozó mechanizmusok elégtelensége vagy a renin-angiotenzin, azaz vérnyomás szabályozó rendszer érintettsége. Ez viszont alapot ad arra, hogy a vérnyomás csökkentésére használt bizonyos szerek a migrénes rohamok megelőzésben használhatók.

Bár nem egyértelmű a kapcsolat a fejfájás és a magas vérnyomás között, első ízben jelentkező fejfájás esetén mindig zárjuk ki a hirtelen vérnyomásemelkedés lehetőségét!

 
Címkék: migrén, magas vérnyomás


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.