Milyen fejfájástól szenvedek?

A fejfájásbetegségek leggyakoribb típusai, a migrén, a tenziós fejfájás és a cluster típusú fejfájás nagyon gyakori kórállapotok.
Mik a migrénes fejfájás kísérő tünetei?

A migrén, mely jellemzően a nők betegsége (3-4-szer gyakrabban jelentkezik nőknél), körülbelül minden 10. embert érint. Rohamokban jelentkezik, mely néhány órától akár 3 napig is tarthat. Klasszikus formájában a migrénes fejfájást különböző tünetek vezetik be- mint például szikralátás vagy egyéb látászavarok, esetleg érzéskiesések, zsibbadások. Ennél azonban gyakoribb, hogy elsőként a fájdalom jelentkezik, mely általában féloldali, görcsös, lüktető jellegű. Gyakori kísérőtünet a hányinger, hányás vagy különböző ingerekre való fokozott érzékenység (fény-, zaj- vagy szagérzékenység). Ne ijedjen meg, ha a fejfájás megszűnését követően is vannak tünetei: általános levertség, gyengeség, dekoncentráltság, szédülés, néhány embernél bőséges vizeletürítés követheti a migrénes rohamot. A rohamok rendszeresen jelentkeznek, akár hetente vagy havonta is kínozzák a beteget.


Hogyan ismerhető fel a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás a leggyakoribb önálló fejfájásbetegség. A migrénhez hasonlóan jelentkezhet alkalmanként, de állandósulhat is, krónikussá válik. Előfordul, hogy a fej vagy a nyak izmainak a fájdalma is társul hozzá. Ennek oka, hogy gyakran az izmok fokozott feszítettsége társul a tenziós fejfájáshoz, ami nevét is innen kapta (tensio- feszítés, nyomás). A fájdalom általában kétoldali, nyomó vagy feszítő jellegű, és csak ritkán kísérik egyéb tünetek. Erőssége elmarad a migrénes fájdalomtól, enyhe vagy közepes, és nem gátolja meg a mindennapi tevékenységet.


Rohamokban jelentkező fejfájás? Így ismerhető fel a cluster típusú fejfájás

A cluster típusú fejfájás az említettek közül a legritkább: ezerből mindössze 2-3 embernél találkozhatunk vele. A migrénnel ellentétben férfiaknál 5-ször gyakoribb, mint nőknél. A fájdalom ebben az esetben is féloldali, és a szem környékén vagy a halántéktájékon jelentkezik. Néhány perc vagy 2-3 óra alatt spontán is megszűnik. A fejfájást az azonos oldalon a bőr kipirosodása, izzadása, orrfolyás, könnyezés, a kötőhártya vörössége is kíséri. Előfordulhat az érintett oldalon a szemhéj „lelógása”, melyet a pupilla összehúzódása és az izzadás hiánya kísér. A cluster fejfájás nevét onnan kapta, hogy a fájdalom „csomagokban” jelentkezik: a rohamok néhány naponta, általában ugyanabban a napszakban jelentkeznek, hosszabb-rövidebb nyugalmi időszakokkal. Gyakori a szezonális halmozódás is.


A fejfájásbetegségek kezeléséről a Hogyan kezeljem a fejfájásomat? című cikkünkből tájékozódhat. 
Címkék: fejfájás típusai, migrén, tenziós fejfájás, cluster fejfájás, fejfájás betegség


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.