LÁZCSILLAPÍTÁS A GYAKORLATBAN

A lázcsillapítás szerepe, jelentősége

A láz csillapítása önmagában nem gyógyító hatású, a kiváltó tényező ezen módon nem szüntethető meg. A láz csökkentésével azonban a beteg közérzete jelentősen javítható. Amennyiben ismert a láz kiváltó oka, törekedjünk annak megszüntetésére, kezelésére.

A lázcsillapítás módjai

A láz csillapítására fizikális módszerek és gyógyszeres lázcsillapítók alkalmazása egyaránt szóba jöhet. A választandó kezelést a beteg életkora, általános állapota és a láz magassága befolyásolja.

Gyógyszeres lázcsillapítás
Gyógyszeres lázcsillapító rutinszerű adása jó közérzetű gyermekek vagy felnőtt esetében nem indokolt, ha a láz csillapításának egyedüli javallata a testhőmérséklet csökkentése. A gyógyszeres lázcsillapítást mérlegelni kell, ha a lázas beteg közérzete rossz. Gyermekeknél a szülő vagy gondviselő nézetei, elvárása is befolyásolják, milyen esetben választja a gyógyszeres beavatkozást.
Fontos tudni, hogy lázcsillapító adásával nem előzhető meg a láz szövődménye, amilyen például a lázgörcs, orvosi nevén lázas ecclampsia.
Többféle lázcsillapító egyidejű alkalmazása nem javasolt. Ügyeljünk arra, hogy számos vény nélkül kapható forró italpor lázcsillapító hatóanyagot is tartalmaz. Ezt mindig vegyük figyelembe, ha tablettában adunk lázcsillapítót!
Különböző hatóanyagtartalmú gyógyszerek váltott alkalmazása rutinszerűen nem javasolt. De abban az esetben, ha az elsőként választott gyógyszerre adott válasz nem kielégítő, a lázcsillapító gyógyszer váltása megfontolható.

Fizikális módszerek
Fizikális lázcsillapításként hűtőfürdő és a törzs vagy az egész test borogatása alkalmazható módszer. Különösen azokban az esetekben jönnek szóba, ha gyógyszeres kezelés lehetősége nem lehetséges. Ügyeljünk azonban arra, hogy a hűtővíz vagy a borogatás hőmérséklete semmiképpen se legyen túl alacsony, kerüljük a jeges vagy kifejezetten hideg vizes hűtést! A didergést mindenképpen el kell kerülni, mert egyrészről nagyon kellemetlen élmény az amúgy is elesett betegnek, másrészről tovább növelheti a testhőmérsékletet. Semmiképpen se alkalmazzuk ezeket a módszereket olyan gyermekeknél, akik félnek a lázcsillapítás ezen módjától.
Hűtőfürdőnél ültessük a beteget az aktuális testhőmérsékletével egyező hőmérsékletű fürdővízbe, majd lassan, óvatosan hűtsük, amíg nem kellemetlen, de 31°C alá ne hűtsük a vizet! Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet locsolgatjuk az összekevert vízzel folyamatosan, mintha nyakig érő vízbe ültetjük bele a beteget. Ne folytassuk a hűtést, ha a testhőmérséklet már 38 °C -ra csökkent! Szívbetegeknél legyünk nagyon óvatosak hűtőfürdő alkalmazásával!

Gyakorlati módszerek lázas betegek ápolására

A lázas állapotok egyik jelentős veszélye, ha a magas testhőmérséklet miatt megemelkedő folyadékigényt nem elégítjük ki. Ilyen esetben a szervezet kiszáradása jelentősen súlyosbíthatja a beteg állapotát. Ennek veszélye különösen kisgyermekeknél nagy. Ezért ügyeljen arra, hogy rendszeresen itassa a lázas beteget! Amennyiben a csecsemő még szopik, az anyatej tökéletes a folyadékpótlásra. A szervezet kiszáradásra utaló jelek a következők:

 • száraz ajkak
 • lepedékes nyelv
 • beesett szemek
 • kisgyermekeknél, akiknél még a kutacs nem záródott, besüppedt kutacs
 • csökkent vizeletmennyiség

Ha ismételt itatásra sem sikerül a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosítása, kérje szakember segítségét!
Lázas beteg ne menjen közösségbe!
A lázas beteg öltözködésénél ügyeljünk arra, hogy elkerüljük mind az alul öltözést, mind a túl öltözést! Kényelmes, laza öltözéket adjunk a betegre!
Lázas beteg betakarásakor kerüljük a vastag takarókat vagy paplant! Ezek alatt megreked a meleg, és a hőleadás akadályozásával hőpangást okozhatnak, így nem megy le a láz.
A láz csillapításánál kerüljük a hideg, jeges fürdő alkalmazását vagy hideg vizes lepedőbe csavarást!
Antibiotikumot csakis orvos javaslatára szedjen vagy adjon a betegnek!
Amennyiben a lázas beteg bőrén kiütések jelennek meg, mindenképpen forduljunk orvoshoz! A főleg gyermekkorban jelentkező kiütéses betegségek kezelése orvosi feladat, különösen a lehetséges szövődmények veszélye miatt. Amennyiben a beteg bőrén bőrvérzések jelennek meg, azonnal menjen orvoshoz, már kis késlekedés is veszélybe sodorhatja a beteget. A bőrvérzések jelenlétének megállapítására egyszerű módszer az üvegpohár teszt. Ha a beteg bőrére átlátszó falú üvegpoharat szorítva a piros folt nem halványodik el, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó. Ebben az esetben haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Azonnal forduljon orvoshoz a következő figyelemfelhívó jelek esetén!

 • Ha a betegnél az üvegpohár teszttel nem halványodó bőrvérzést észlel
 • Lázgörcs jelentkezése esetén, különösen, ha első alkalommal jelentkezik
 • A beteg aluszékony vagy nem ébreszthető
 • A betegnél a kiszáradás tünetei jelentkeznek, akár itatás ellenére is
 • Újabb szokatlan tünetek jelentkeznek
 • A beteg általános állapota rosszabbodik
 • A láz több mint 3 napja tart

A lázgörcs

A lázgörcs a lázzal összefüggésben jelentkező, különösen a láz emelkedésekor jelentkező görcsrohamokkal járó állapot. Megjelenése nem függ az aktuális testhőmérséklettől, így akár hőemelkedés mellett is jelentkezhet. A kiváltó ok a szervezetben zajló fertőzés. A jelenség nem ritka, a 6 hónapos–6 éves gyermekek legalább 3%-ában jelentkezhet láz kapcsán. Leggyakrabban egy-másfél éves korban jelentkezik először.
A lázgörcs jelentkezése esetén elsősorban őrizze meg a nyugalmát! Mindenképpen maradjon a gyermek mellett, és vigyázzon testi épségére! Fordítsa a gyermeket az oldalára, és távolítson el minden veszélyes tárgyat a gyermek közeléből, pl. éles sarkú bútorokat, hegyes játékokat. Helyezzen a feje alá puha alátétet, nehogy beüsse a fejét a padlóba! Ne adjon szájon át semmit a gyermeknek, ilyen esetben a lázcsillapító beadása is végbélen keresztül, kúp formájában javasolt. Feltétlenül konzultáljon orvossal!
Mentő hívása mindenképpen indokolt, ha a görcs 5 percnél tovább tart. Amennyiben a lázgörcs jelentkezésekor a gyermeke vízben volt, víz alá került és nehézlégzése alakult ki, vagy fejsérülést szenvedett, szintén indokolt azonnali orvosi segítség kérése. Ha a gyermek légzése a görcs után nem rendeződik, vagy ha ajkai továbbra is kékek maradnak, abban az esetben is hívjon azonnal orvost!


A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.