A FÁJDALOM TÍPUSAI

Fejfájás

A fejfájás az egyik leggyakrabban tapasztalt fájdalom. Sok ember szenved ritkábban vagy akár rendszeresen különböző típusú fejfájástól. A fájdalom lehet lüktető, szorító, pontszerű, féloldali vagy mindkét oldalra kiterjedő, folyamatos vagy átmeneti ideig tartó. Leggyakrabban a nyaki izmok görcse miatt kialakuló fájdalmakkal és a migrénes fájdalommal találkozunk.
Általában elegendő a fejfájás csillapítására vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, ám vannak esetek, amikor feltétlenül orvoshoz kell fordulni a fájdalom jelentkezésekor. Ilyenkor felmerül a gyanú, hogy súlyos kórfolyamat áll a fejfájás hátterében. Azonnal forduljon orvoshoz az alábbi tünetek, állapotok esetén:

 • erős, általában hirtelen jelentkező fájdalom gyulladásra utaló jelekkel, mint pl. láz, hányinger, hányás, a tarkó merevsége
 • erős fejfájás idegrendszeri kísérőtünetekkel, mint pl. gyengeség, bármilyen típusú hirtelen kialakuló látászavar, beszédzavar, eszméletvesztés vagy zavartság, érzészavar a test bármely részén
 • a fejfájás jellege hirtelen megváltozik, súlyosbodik
 • a fejfájás gyakran jelentkezik vagy hosszú ideig áll fenn
 • fejsérülést követően jelentkezik
 • gyermekeknél ismételten jelentkezik a fejfájás
 • görcsös rosszullét kíséri
 • nehézlégzés jelentkezik a fejfájással együtt
 • minden olyan esetben, amikor felmerül, hogy valamilyen egyéb betegség kísérő tünete a fejfájás

Fogfájás

A fogfájást a fog belsejében védetten található fogideg ingerlése váltja ki. Leggyakrabban a fogszuvasodás és a fogíny betegségei állnak a fogfájás hátterében. A nyilalló, lüktető, hasító, tompa vagy éles fájdalom jelentkezhet valamelyik fogban, az alsó állkapocsban vagy a felső állcsontban, de érezhetjük úgy is, hogy egyszerre több fog fáj. Gyakran társul a fájdalomhoz különböző ingerekre, pl. hideg vagy meleg, savanyú vagy sós ételek hatására, jelentkező érzékenység is. A fájdalom általában nem szűnik meg magától, ajánlott már az első jelentkezésekor fogorvoshoz fordulni.

Izmok és ízületek fájdalmai

A mozgásszervi fájdalom gyakori tünet, melynek hátterében az ízületek számos betegsége állhat. Gyulladás, sérülés, túlerőltetés egyaránt okozhat fájdalmat. Idősebb korban a csontok, ízületek degeneratív betegségei vezetnek gyakori, visszatérő fájdalomhoz. Az orvos felkeresésének leggyakoribb indoka a nem szűnő vagy egyre erősödő fájdalom, mely hátterében leggyakrabban az ízületek vagy a gerinc degeneratív vagy gyulladásos megbetegedései állnak. Az oki kezelés mellett szinte mindig szükség van fájdalomcsillapításra.

A nyaki fájdalom
A nyaki fájdalom jelentkezhet hirtelen vagy egyre fokozódva ún. krónikus fájdalom alakulhat ki. A tartós túlterhelés pl. a vállövet és a kapcsolódó izomzatot megterhelő foglalkozás vagy hobbi, hosszan tartó lelki megterhelés, pl. depresszió, szorongás, a gerincszakasz sérülése vagy huzat, tartós hideghatás is hozzájárulnak a fájdalom kialakulásához és fennmaradásához. Idős korban a nyaki gerinc kopásos megbetegedése, spondylosis esetén meszes felrakódások alakulnak ki a csigolyák peremein, melyek mozgatáskor fájdalmat válthatnak ki. A fájdalom csillapítása mellett nagyon fontos, hogy rendszeres testmozgással igyekezzünk megelőzni a fájdalom kialakulását.

A hát- és derékfájás
A gerinc melletti izmok és ízületek a test súlyának megtartása miatt igen nagy megterhelésnek vannak kitéve. A helytelen testtartás, nagy súlyok emelése nem megfelelő helyzetben, fokozott feszültség miatti izomgörcs, a gerinctájék sérülése, valamint a csigolyák közötti kisízületek vagy a porckorongok károsodása egyaránt oka lehet a gerinctáji fájdalmaknak. A fájdalom a hát felső, nyaki és mellkasi szakaszán és alsó részén, deréktájon egyaránt felléphet. A derékfájás az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz. Élete során az emberek 80-85% szenved több napig tartó, az életvitelt is befolyásoló derékfájdalomtól. Gyakori a fájdalom elhúzódó jellege vagy ismételt jelentkezése. A fájdalmak következményes izomgörcsöt is okozhatnak, ami folyamatosan fenntartja vagy akár tovább is fokozza a fájdalmat. Amennyiben a fájdalmat zsibbadás, érzészavar, izomgyengeség kíséri, esetleg a vizelet vagy a széklet tartási nehézsége lép fel, forduljon orvoshoz!

A csípőtáji fájdalom
A csípő szervezetünk legnagyobb ízülete, melyet jelentős erőhatás terhel a test súlya és nagy terjedelmű mozgása miatt. A csípőfájdalom hátterében leggyakrabban az ízület lágyszöveteinek gyulladása, túlerőltetése, kopásos ízületi gyulladás áll. A kopásos ízületi gyulladás gyógymódját még nem ismerjük, a tünetek kezelése összetett feladat a fájdalom csillapításától kezdve különféle fizioterápiás kezelésekig, súlyos esetben a műtéti megoldásig. A fájdalom mozdulatlanságra késztet, ám nem minden esetben javasolt a nyugalom. Kérdezzen meg egy szakembert a javasolt mozgásformákról a mielőbbi gyógyulás érdekében!

A térdfájdalom
A térdízület testünk legbonyolultabb ízülete. A négy csont kapcsolódását biztosító ízület összetett mozgást végez, nagy súly terheli, és szinte minden mozgásban szerepet játszik. A ránehezedő nyomás folyamatos terhelést jelent, és igen változatos sérüléseket, elváltozásokat okozhat, melyek fájdalommal járnak. Az ízületi porckorongok, a rögzítő szalagok és a környező izmok inai egyaránt sérülhetnek, így igen változatosak a lehetséges sérülések. A károsodott szöveteknek megfelelően az oki terápia is sokféle lehet.

A lábfájás
A lábunkat apró csontok alkotják, melyek számtalan apró ízületben találkoznak. A finoman összehangolt rendszert testünk teljes súlya terheli, így nem meglepő, hogy gyermekkortól kezdve a láb boltozatának eltérései igen gyakoriak. Az alaki rendellenesség mellett a rossz súlyeloszlás fájdalmakhoz vezethet, melyet a felnőttkorban hordott kényelmetlen cipők tovább súlyosbíthatnak. A kedvezőtlen irányú terhelés számos deformitáshoz vezet. A fájdalom csökkentésében a tüneti fájdalomcsillapítás mellett nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon a terhelés csökkentése, kényelmes, laza lábbelik viselése.

Gyakorlati tippek a fájdalom csökkentésére Sérült vagy gyulladt ízület esetén néhány praktikus tanács segít a panaszok enyhítésében:

 • a terhelés csökkentése érdekében javasolt pihentetni az ízületet, a láb esetén akár felpolcolással segíteni a duzzanat csökkenését
 • gondoskodni kell az ízület védelméről
 • az ízületet érdemes rögzíteni rugalmas pólyával vagy az adott ízületre készített merevítővel
 • ha az ízület duzzadt, érdemes hűteni, ez segít a gyulladás csökkentésében (naponta néhány alkalommal 20-30 percen keresztül hűtsük a gyulladt részt, de kerüljük jeges felület bőrrel való érintkezését)

Mellkasi és hasi fájdalmak

A mellkasban vagy hastájékon jelentkező fájdalom esetében minden esetben ki kell zárni súlyos állapotok lehetőségét, mint pl. a szívinfarktus vagy vakbélgyulladás, ezért forduljon orvoshoz!

Menstruációs fájdalmak

A menstruációs ciklus a női testben lejátszódó természetes folyamat, mely során a szervezet felkészül a várandósságra, a gyermek kihordására. A méh belsejében megvastagodott nyálkahártya-réteg készül fel a petesejt befogadására. A petesejt a petefészekből az ovulációval szabadul ki. Ha megtörténik a megtermékenyítés, akkor a vastag nyálkahártya befogadja a petesejtet. Ha nem történik megtermékenyítés, akkor a nyálkahártya vérzés kíséretében leválik, és a menstruációs vérzés során távozik a szervezetből. A nyálkahártya leválását és távozását a méh izomzata összehúzódásaival segíti, mely arra érzékenyekben a has alsó részének fájdalmát, az ún. menstruációs fájdalmat okozza.
A menstruáció során jelentkező fájdalom természetes jelenség, nem ad okot aggodalomra. Érdemes azonban szakember tanácsát kérni, ha az alábbi jelenségeket tapasztaljuk:

 • a szokásostól eltérő mennyiségű vérzés
 • sűrű, kellemetlen szagú vagy szokatlan állagú hüvelyi folyás
 • vérzés vagy fájdalom jelentkezése két menstruáció között
 • a fájdalom erősödik vagy a szokásosnál hosszabb ideig tart

A Nodoryl Dolo 250 mg tabletta metamizol-nátrium hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előírás dátuma: 2019.03.18. | Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/02
A Nodoryl Forte 500 mg tabletta metamizol-nátrium-monohidrát hatóanyagú vény nélkül kapható gyógyszer. Alkalmazási előí­rás dátuma: 2019.11.26. Forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-23298/04
Gyártó: MEDITOP Gyógyszeripari Kft. | Anyag lezárásának dátuma: 2020.03.02.